LED – en snabb genomgång

När man nämner LED-lampor så är det inte alltid så lätt att veta exakt vad det egentligen är för någonting. Att det är en slags lampa är självförklarande, men hur fungerar tekniken bakom LED-belysning och i vilka fall används det? Innan vi besvarar de frågorna så ska vi backa några steg och först få lite kort bakgrundshistoria om LED och vad det är för någonting. Om man direktöversätter LED till engelska så betyder det ”Light Emitting Diode”, d.v.s. lysdiod – och det är precis vad en LED lampa är för någonting. En sådan består nämligen utav en diod som ger ljus istället för en tråd som i glödlampor, så det är alltså en något mer modern ljuskälla till skillnad mot den sistnämnda. Många förknippar ofta LED belysning med färgstarka ljus i rosa, rött eller kanske blått. Men faktum är att LED lämpar sig utmärkt att använda i många fall, och inte bara på nattklubbar eller restauranter. Genom att kombinera flera olika dioder så kan man uppnå ett ljusspektrum som till stor del påminner om det vanliga ljuset man får ifrån glöd eller halogen lampor. Så det går med andra ord utmärkt att byta ut kontorets eller badrummets belysning mot just LED-lampor.

En annan fördel som ofta omnämns när man talar om LED är att dioderna inte utvecklar någon värme. Detta är särskilt fördelaktigt i miljöer där man belyser känsliga objekt eller vill kunna ha ett kort avstånd mellan lamporna och ytan som ska belysas. Dessutom är LED lampor också mer strömsnåla än vanliga glödlampor, och du sparar pengar på en rad andra områden. Även fast LED tenderar att kunna vara dyrare än glöd- och halogenlampor så bör man betrakta det som en engångskostnad, för en LED lampa har mycket längre livslängd och brinntid än vad glöd samt halogenlampa har. Så med andra ord så slipper du byta ut dina lampor lika ofta och det är samtidigt mycket mer strömsnålt. Det finns idag så pass bra LED-lampor att du med gott samvete kan ersätta glöd- och halogenlampor på upp till 75 W utan att förlora effekt. Så med andra ord så har utvecklingen gått i en väldigt hög takt och framstegen blir fler och fler för varje år. Bli inte förvånad om nästan alla glödlampor har blivit ersatta av LED om bara ett par decennium!

Det kan ibland kännas svårt att jämföra en LED-lampa mot exempelvis en glödlampa, den detaljen som du bör utgå ifrån är hur många så kallade lumen respektive lampa avger. Lumen är ett mått på ljusstyrkan, och desto högre lumen – desto starkare sken avger också lampan. Många LED-lampor kan också dimras, det är särskilt smidigt i till exempel garderober eller badrum där man kan vara i behov utav olika ljusstyrkor för till exempel atmosfärens skull. Det har den senaste tiden blivit väldigt populärt att placera LED lampor i hemmet som ersättning för glödlamporna, dels av de anledningar som tidigare är nämnda i texten, men också till följd av lägre priser de senaste åren. Så om du går eller har gått i tankarna på att börja använda dig utav LED-lampor så är det nu du ska göra tanke till handling. Det har aldrig varit så här billigt eller smidigt att köpa LED-belysning, så bli en del av framtiden redan idag – gå över till LED.

Be the first to comment on "LED – en snabb genomgång"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*