Mobilt internet i Nordkorea

Nordkorea är ett av världens mest slutna och kontrollerade länder. Medborgarnas frihet är hårt beskuren, och internet till och med mer begränsat än i grannlandet Kina. Därför kommer det som lite av en överraskning att Nordkorea nu satsar på mobilt bredband. Det hela började för lite drygt en månad sedan, då Nordkorea menade att utländska besökare i landet skulle få tillstånd att använda sina mobiltelefoner. Tidigare har detta varit något som regimen motsatt sig, genom att helt sonika beslagta besökarnas mobiltelefoner.

Nordkorea har, tvärt emot vad man kanske skulle kunna tro, riktigt bra mobiltelefontäckning. Men det betyder inte att landets medborgare kan använda sig av den. Av landets runt 25 miljoner invånare har enbart runt 1,5 miljoner tillgång till mobiltelefon. På ungefär samma sätt kommer det att bli med det mobila internet. Utländska besökare kommer att kunna koppla upp sig, men inte landets befolkning. Dessa kommer även fortsättningsvis vara begränsade till det extremt lilla fåtal sajter som är tillåtna av regimen.

Skälet till att Nordkorea kommer att tillåta turister och andra besökare att använda ett ”friare” internet är antagligen att internetförbudet innebär att färre besöker landet. I resten av världen är tillgång till internet en självklarhet, och att behöva avstå från det gör att många avstår från att besöka landet. Förbudet för besökare att använda internet och mobiltelefoner hade sitt ursprung i att Nordkorea ville kontrollera den bild av landet som förmedlades till resten av världen; något som den tekniska utvecklingen i praktiken gjort omöjligt.

Be the first to comment on "Mobilt internet i Nordkorea"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*