Mozilla-smartphone på väg

Mozilla, som bland annat ligger bakom den populära webbläsaren Firefox, har under en längre tid talat om att utveckla ett operativsystem för Smartphones. Och nu verkar det som planerna håller på att förverkligas, med mål att redan under andra kvartalet i år ha färdiga produkter på marknaden. För tillfället så står fyra tillverkare och 18 mobiloperatörer bakom Mozillas operativsystem. Att det är Mozilla som ligger bakom kommer bland annat att innebära att operativsystemet är gratis och öppet, vilket kommer att innebära ett lägre pris. De tillverkare som stöder projektet och planerar smartphones med det nya operativsystemet är LG Electronics, Huawei, ZTE och TCL.

Att lansera ett nytt operativsystem för smartphones kommer dock inte att vara lätt, då konkurrenterna redan har ett stort försprång, speciellt vad gäller tillgängliga appar. Det område där Mozillas operativsystem, Open Web Devices (OWD), kommer att ha störst möjligheter är i integrationen med webben. Möjligheten att i framtiden använda HTML5 för att skriva appar som i teorin kan användas oberoende av operativsystem är även den intressant, men har en bit kvar innan den kan bli en realitet.

För att OWD ska bli en framgång krävs att kan nå upp till en viss procent av antalet smartphone-användare. Om Mozilla ska lyckas med det är ännu oklart, men man kan jämföra med Firefox, som tog flera år innan det nådde sin nuvarande position, som en av de största webbläsarna. OWD har lite av samma fördel; Mozilla som ligger bakom Firefox och OWD är en ideell organisation, som huvudsakligen förlitar sig på frivilliga, och behöver därför inte lyckas omedelbart, utan kan ta sin tid.

Be the first to comment on "Mozilla-smartphone på väg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*