Spara pengar med värmepump

Idag söker allt fler efter miljövänligare och billigare uppvärmningsalternativ för sina bostäder. Direktverkande el blev vanligt i Sverige under 70-talet då elen var billig, men dagens betydligt högre eltaxa har gjort det förhållandevis dyrt att ha direktverkande el som uppvärmning idag.

Det går förstås att spara pengar genom bra isolering, något lägre inomhustemperatur och en rad mindre åtgärder som till exempel att vädra snabbt i tvärdrag istället för att låta fönster stå på glänt och dra för gardiner och persienner på natten som behåller en del av den värme som försvinner ut genom fönstren. Men för att sänka kostnaderna mer kan man behöva ta till större åtgärder. Många husägare väljer därför att titta på andra uppvärmningsalternativ, och ett bra komplement till direktverkande el kan vara en värmepump.

De flesta satsar på en luft-luft-värmepump, som utvinner energi ur utomhusluften, höjer temperaturen och blåser en varm luftström in i huset. Det är enkelt och bekvämt, och enligt en kalkyl med siffror från ett genomsnittligt småhus är värmepumpen betald på tre år. Installationen kostar i genomsnitt 25 000 kronor, och arbetskostnaden är avdragsgill som ROT-avdrag. Hur mycket man sparar beror på faktorer som husets utformning och det lokala klimatet.

Studier visar att man som villaägare i genomsnitt kan räkna med ca 25 procents energibesparing på husets totala energiförbrukning, men enkäter bland småhusägare visar att besparingen varierar rejält i praktiken, från 5 procent till 52 procent. Värmeutbytet sjunker med tilltagande kyla, och bor man i ett kallt område kan man behöva använda elvärme när det är som kallast. Från ungefär minus 15 grader ger inte luftvärmepumpen så mycket.

Placeringen är viktig för att värmen ska spridas till alla rum, men har man bra förutsättningar är värmepumpen en bra genväg till lägre uppvärmningskostnader. Strömmen av varmluft kan upplevas som irriterande för en del, och bullret från utsidan kan i vissa fall störa grannar. Ska man satsa på värmepump gör man därför bäst i att kontrollera noga vad som passar bäst innan man gör sitt val.

Be the first to comment on "Spara pengar med värmepump"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*